Elfy są tajemniczymi i wiecznie młodymi (?) istotami. Są mądre, piękne i mają fascynującą kulturę. Niestety niewielu ludzi ma zaszczyt zasiąść z nimi do wspólnej wieczerzy. A szkoda, bo kuchnia odgrywa u nich istotną rolę. Jeśli jednak chcesz odkryć sekrety elfiej kuchni, to masz wyjątkowe szczęście. Znam kogoś, kto zna kogoś, kto biesiadował z elfami i podzielił się swoimi doświadczeniami. A tutaj również i Ty zdobędziesz tę wiedzę.
Sekrety elfiej kuchni
Na początek warto zacząć od tego, że elfia kuchnia, zresztą tak jak same elfy, jest blisko związana z naturą. Kuchnia jest u nich prawdziwą sztuką. Służy nie tylko zaspokojeniu głodu, ale również jest swoistą celebracją życia. Między innymi to właśnie dlatego w elfich potrawach dominują naturalne składniki zbierane bezpośrednio z lasów i przydomowych ogrodów. Nie znajdziesz tam ani odrobiny sztucznych barwników czy konserwantów.
Bogactwo smaków – zioła i przyprawy
Nikt nie zna się na roślinach tak dobrze, jak elfy. W końcu to właśnie one zyskują swoją wiedzę i doświadczenie przez tysiące lat. Długowieczność jest w tym względzie wielką zaletą i znacznym ułatwieniem. Ich wiedza nie ogranicza się tylko do zdolności rozpoznawania roślin. Doskonale opanowały właściwości roślin, a także są w stanie wychwycić najdelikatniejszy smak, aby następnie stworzyć z niego iście bajeczną kompozycję.
Co jedzą elfy?
Samymi przyprawami jednak nawet elfy się nie wyżywią. One służą jedynie do poprawy zdrowia i smaku. Dieta elfów jest znacznie bardziej urozmaicona, choć z pewnością nie zachwyci ona krasnoludów. To zresztą doskonale zostało ukazane w „Hobbicie” J. R. R. Tolkiena.
Warzywa i owoce w elfiej kuchni
Na każdym elfim stole niemal zawsze pojawią się dorodne i zdrowe jabłka, jagody, jeżyny, maliny czy borówki. Są one zarówno sycące, jak i stanowią wartościowe źródło witamin i minerałów. A w połączeniu z odpowiednimi przyprawami oraz przygotowane z wykorzystaniem właściwych praktyk kulinarnych, mogą stanowić małe dzieło sztuki na pięknym talerzu.
Grzyby i rośliny
Sezon letni obfituje w wyborne rośliny, które urozmaicą każdą potrawę. A jeśli zbierze się ich zapas i przechowa we właściwy sposób, to jesienną porą można połączyć je ze świeżo zebranymi grzybami. Kanie, podgrzybki, borowiki czy kurki – to wszystko można wykorzystać na niezliczoną ilość sposobów. Wystarczy wiedzieć, jak się do tego zabrać. A nie ulega wątpliwościom, że elfy są mistrzami tego typu kuchni.
Chleb elfów
Czyli już niemal legendarne lembasy. Pożywne, smaczne i dające ogromną dawkę energii. Pieczone są na bazie mąki, a dodatek stanowią starannie dobrane zioła z odrobiną naturalnego miodu. Ich dodatkową zaletą jest lekkość i poręczność. Są niewielkie, przez co łatwo je przenosić. Wędrowny chleb doskonale sprawdzi się podczas każdej podróży. Jeśli chcecie skosztować tego pysznego pieczywa, to znajdziecie je również w Polsce. A dokładniej w restauracji Faithful Friends w Gdyni. Przy okazji jeszcze jedna dobra wiadomość: mają tam piwo na pinty!
A jeśli chcesz przygotować elfi chleb we własnym domu, to przygotowaliśmy dla Ciebie prosty przepis na lembasy wraz z kilkoma ciekawostkami na ich temat.
Sekrety elfiej kuchni – uczta
Skoro już nieco wiemy o elfiej kuchni, to warto zastanowić się jeszcze, jak to wszystko wygląda w praktyce. Elfy celebrują życie m.in. poprzez jedzenie. A więc jak wygląda uczta w ich leśnym królestwie?
Rytuały towarzyszące jedzeniu
Podczas spożywania posiłku istotne jest nie tylko to, co znajduje się na talerzu. Istotna jest również atmosfera panująca przy stole i odpowiedni klimat. Każdy posiłek stanowi czas wspólnych rozmów, świętowania i radości. Choć w sposób spokojny i zrównoważony. Jakże inny od rubasznych krasnoludów czy świętujących hobbitów. Stoły muszą być przy tym przystrojone kwiatami i zapalonymi świecami, aby podkreślić wyjątkowość każdego posiłku.
Sposób serwowania posiłków
A więc wiemy, że istotny jest rodzaj jedzenia i atmosfera podczas posiłku. Ale równie ważne, ponieważ stanowiące integralną część całości, jest zachowanie estetyki. Wszystkie potrawy są serwowane w zdobionych i ręcznie robionych naczyniach. Często nawiązują swoim wyglądem do liści i drzew. Kompozycja dań zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Jest to prawdziwa uczta oddziałująca na wszystkie zmysły. A jeśli w tle może lecieć spokojna melodia harfy przeplatana śpiewem ptaków… w tym obrazku nie brakuje już niczego.
Sekrety elfiej kuchni ukazane w filmach
Część skrywanych przez elfy tajemnic przeciekła do kultury popularnej. Dzięki temu można zobaczyć elfią ucztę w takich filmach jak „Hobbit”, „Władca Pierścieni” czy „Kroniki Shannary”. W obu przypadkach ukazane są lekkie i pożywne posiłki, które zapewniają energię na wiele godzin ciężkiej wędrówki. A już w szczególności dotyczy to niezastąpionych lembasów. Oglądając te filmy, zwróć uwagę na harmonię panującą w czasie posiłków. Uczta jest spokojna, a przy tym ma w sobie coś prawdziwie magicznego.
Jeśli lubisz elfią kuchnię, to swobodnie eksperymentuj. Przygotuj pyszne potrawy z naturalnych składników. Chociaż pewnie nie masz w domu elfich pieców, to w tym przypadku możesz je zastąpić zwyczajnym piekarnikiem lub frytkownicą beztłuszczową. Przydaje się przy bardziej skomplikowanych przepisach (np. lembasy). Pamiętaj też, żeby skupić się na jedzeniu – odłóż na bok wszelkie rozpraszacze, bo świadome spożywanie posiłków jest naprawdę istotne.